Het begin

Waarom is Levende Namen op gebaseerd?

Levende Namen is in 2011 voor het eerst gestart met als uitgangspunt het concept van Ida van der Lee van ‘Allerzielen Alom’. De initiatiefnemers voor Lochem waren: Jeannette van Faassen, Gerthe Lamers en Anna Veenstra.

Oprichting

De Stichting Levende Namen werd ook in 2011 opgericht en vervolgens werd de groep uitgebreid met Mart Schouten, Gaatske Braam, Marianne Hinrichs, Dick Beltman, Yvette Huitema, Albert Baarssen, Zwany Geukens, Petra Markink en Hanneke Verhoog.

Waar en wanneer wordt Levende Namen gehouden?

Op de Nieuwe Begraafplaats aan de Zutphenseweg te Lochem wordt elk jaar eind oktober (tot 2017 op dinsdagavond, daarna op zondagavond), een door fakkels verlichte route van ruim 1000 meter samengesteld. Bezoekers komen bij het lopen van deze bijzondere route langs een twintigtal kunstvormen, licht- en vuurrituelen, Islamitische rouwrituelen, gedichten en muziek; maar ook zijn stilte-momenten ingebouwd.

J.P. Rawie:
“Maar alles wat zo dierbaar was
dat ik het heb verloren,
is mij sinds ik het kwijt ben pas
voorgoed gaan toebehoren”

Deel verlichte route

Namen levend houden

Blik bij ingang: Namen levend houden

Een ieder kan als nabestaande op ingetogen wijze, lopend of stilstaand, “her-inneringen” aan de overledene opnieuw een dierbare plek in hun leven en hart geven.

De Stichting heeft circa 60 vrijwilligers. Er zijn 4 werkgroepen met circa 12 vaste leden die zorgen voor de voorbereidingen van de bijeenkomst. Bijv. voor de keuze van de kunstvormen, de route ook qua aankleding, de contacten met de Islamitische gemeenschap, het inkopen en beheren van de grote diversiteit en hoeveelheid aan materialen, de PR en het onderhouden van de website, het coördineren van de grote groep aan overige vrijwilligers en het maken van een lichtplan. Deze praktische voorbereidingen starten meestal al in april/mei om alles eind oktober soepel te kunnen laten verlopen.

Het bestuur zorgt voor de coördinatie tussen de werkgroepen, het jaarlijks aanvragen van de subsidies en sponsoring en van de vergunning en het geven van verantwoordingen naar de (in)direct betrokken organisaties.

Door deze manier van organiseren is het ons nog elk jaar gelukt – binnen de (deel)begrotingen te blijven en met voldoende vrijwilligers en hun tomeloze inzet – om deze bijzondere avonden te organiseren. Ook evalueren wij met bezoekers en met de vrijwilligers om te blijven leren en nog meer in te spelen op de behoeften van bezoekers als nabestaanden.

Scouts bij de oorlogsgraven

2016: Scouts voor het eerst bij de oorlogsgraven

Ook de Oorlogsgraven spelen een belangrijke rol, niet alleen op deze Nieuwe Begraafplaats,

maar ook binnen onze stichting. Klik hier voor een filmpje.

 

[Bijgewerkt: 14 augustus 2023]